Párkapcsolati konfliktusok mellett baba?

 

45. Gyermek a Vár Rád a Baba programban

Már többször találkoztam azzal a kérdéssel, hogy ha konfliktusokkal teli a párkapcsolat, akkor is lehet-e baba. Hiszen a gyermek kettő emberre tud támaszkodni, de ha a szülők sokat veszekednek, akkor a leendő babánál a megszületése körül már rögtön az indulásnál bizonytalanná, kétségessé válik az egyik fél, az egyik szülője. A kétség abban rejlik, hogy a baba érkezésétől kezdve meddig – értsd hány hónapig vagy évig marad az egyik szülője a gyermek mellett szorosan a családban. Meddig marad meg a család?

 

Természetesen konfliktusokkal teli párkapcsolatba is érkeznek a gyermekek, de ha lehetne választaniuk…

 

Gyermekvállalásnál nem mindegy a konfliktus mértéke. Nem mindegy, hogy néha-néha vannak a kapcsolatban konfliktusok, szinte napi szinten jelen van a veszekedés, a pár már nem is tud tisztelettel beszélni egymással, sokszor jelen van a megvetés, vagy már akár a párkapcsolat léte is kérdéses.

 

Nyilvánvalóan mindez egy hosszabb folyamat része. Ide tartoznak a szokásrendszerek, a családi minták. A családi minták befolyásolják azt, hogy az ember a párjával való kapcsolat indítását miként kezdi el.

 

Nézzük meg a párkapcsolat kezdetének a variációit a veszekedésre, konfliktusokra nézve:

Az első verzióban – veszekedő kezdet:

Eredetileg is sok a veszekedés.

 

A második verzióban – békés kezdet:

Békével indul és idővel – ez is változó, hogy mikor, tartós változás áll be a szereplők egymás felé való viszonyulásukba.

·       Hetekkel, hónapokkal később már rendszeres elégedetlenség jelenik meg, melynek hangot is adhatnak. Így a párkapcsolat szinte elejétől kezdve veszekedősökké válik.

·       Kb. fél évvel később indul el ez a folyamat,

·       Klasszikus esetként, pár évvel később a kezdetekhez képest lesz a pár egyik vagy mind a két tagja egyre türelmetlenebb a helyzetükkel, a társsal szemben.

 

Bárhogy is alakul, bármilyen formát ölt a párkapcsolat

vagy

-       békés, nyugalmas a kapcsolat, ahol ha vannak is nézeteltérések, azt a legtöbb esetben nyugodtan, tiszta kommunikációval helyre lehet billenteni és mindeközben nem inog meg a kapcsolat alapja.

vagy

-       veszekedős kapcsolat – mindig jelen van a türelmetlenség, ingerlékenység, tiszteletlenség a másik iránt, a másikkal való kommunikációban, egyfajta kérdés, kérdőjel a kapcsolat szilárdságát illetően végig jelen van, és minden egyes veszekedéssel egyre jobban dől a kapcsolat a felborulás irányába.

 

A baba érkezésének szemszögéből nézve nem mindegy hogyan alakul. Hiszen a gyermek érkezése szorosan kapcsolódik a társ befogadásához is. Az asszony gyermeknemzéssel először a társát fogadja be, akár természetes együttlétben, akár asszisztált reprodukcióban.

 

Az ember a felmenőinek a mintáiból merítve ilyen vagy olyan – békés vagy veszekedős - típusba tartozik fiatal felnőttkorára, amin idővel, ha szeretne és belül dolgozik érte, akkor pozitív irányba megváltoztathat.

 

Meddőségi – gyermekáldási munkám tapasztalatai alapján azt látom, hogy nagyon sok minden befolyásolja a baba érkezését. A sok verzió közül az egyik mégis a párkapcsolat elfogadása, ami óhatatlanul hat a tudatalattira.

 

A felmenőknél látott élmények, minták alakítják ki az asszonynál tudat alatt, hogy a társa mellett elegendően biztonságban érzi magát és a lehetőségeit. Ha valami miatt nem, akkor ez hatással lehet a foganás sikerére.


Amennyiben úgy érzed a kapcsolatotokon érdemes lenne javítani, keress hozzá segítséget, minél többet beszélsz róla, jobb megvilágításba kerülhet a helyzet és segítséget nyújthat. 

 

A sikeres gyermekáldás megvalósulásának másik oldala a leendő baba, akinek szintén volna véleménye e helyzethez. A témánkhoz kapcsolódó történetben, a Vár rád a Baba program 45. babájánál megnézhetjük neki milyen hozzáfűzése lenne az érkezéséhez.

történetet ide kattintva olvashatod el.

Minden hónapban programokon, előadásokon vehetsz részt a gyermekáldás témában ide kattintva olvashatsz róluk.

Petre Veronika vagyok, perinatális szaktanácsadóként segítem a hozzám fordulókat a sikeres gyermekáldásban. Több száz baba érkezett a Vár Rád a Baba program segítségével. 

A baba nem érkezése, a csúnyán nevezett meddőség oka sok mindentől függhet, de mindezek ellenére mégis található rá megoldás, erről olvashatunk a felsorolt történetekben. A történetekkel azt szeretném megmutatni, hogy mindig van remény!

A babára váró nőknél diagnosztizált különböző erősségű nőgyógyászati, meddőségi tünetek, betegségek ellenére mégis sikerült a babaáldás.

Az összes történetben az a közös, hogy a leendő édesanya utánament és érzelmi, lelki szinten is foglalkozott magával, önismereti munkában vett részt, és képes volt esetleges hiányain túllépni. 

Petre Veronika

Perinatális szaktanácsadó 

Az írás egésze vagy részletei csak a szerző engedélyével használható fel vagy közölhető máshol. 

2022.4.19.