Férfi meddőség lelki vonatkozásai

46. Gyermek a Vár Rád a Baba programban

Ha meddőségről beszélünk, akkor legtöbbször a női oldalról szólunk mind a tünetek, mind a lelki vonatkozások szempontját nézve. Pedig elég sok mindenben a férfiak is érintettek.

Mivel a férfi valójában a nemzésben örökítést végez, emiatt nála tudat alatt nem mindegy, hogy ő miként gondol magára, miként értékeli egészen legbelül a saját képességeit, tudását, ezekkel mennyire elégedett. Ha ebben a magabiztosságban hézagok találhatók, akkor a tovább örökítő hímivarsejtekre is hat, mely nehezíti a fogantatást. A párunknál természetesen tudat alatt zajlik mindez, teljesen függetlenül attól, hogy mennyire szeretne babát.

Az önértékelés problémái eredhetnek a jelenből:

Egyszerre két síkon zajlik a folyamat. Az egyik sík a gyakorlati minőség. Ez mutatja magát a helyzetet, benne a férfi miként végzi a feladatait, pl. mennyire aktív, ügyes, kreatív, vagy sikeres stb.

A másik sík pedig a férfi értékelését, megítélést mutatja meg a saját tevékenységének minőségéről. Tehát azt, hogy ő maga miképpen látja önmagát, mennyire volt aktív, ügyes, talpraesett, mi minden sikerült neki.

Bármelyiket is nézzük a férfinek a felsoroltakról alkotott véleménye lesz hatással az önértékelésére, ami a hímivarsejtjein mutatkozik meg.

A változtatás lehetséges.

Több vendégem párjánál változott a spermium minősége azáltal, hogy feleségként megtudták, hogyan segíthetik férjüket a kapcsolaton belül  a saját hozzáállásukkal.

A múltból is eredhetnek az önértékelés problémái:

A család férfiágának múltja, elsősorban az édesapáé.

Férfiként azt a kérdést tehetnénk fel, hogy:

" - Tett-e olyat, vagy volt-e olyan viselkedése édesapámnak, amit esetleg szégyellek, és emiatt úgy érzem a nevemet nem szívesen örökíteném tovább?" Ha van ilyen tett, vagy viselkedés, életstílus, vagy akár tabu téma, titok, az ismét a hímivarsejt minőségét befolyásolhatja. Hisz önkéntelenül az alacsonyabb önbizalmú ember összekapcsolja magában önmagát a felmenőjének a tetteivel, viselkedésével.

A tabuk, titkok csak addig maradnak tabuk, addig fogják, tartják vissza az energiákat, amíg nem derülnek ki. Egy ehhez értő szakemberrel mindezeket átbeszélve, letehetőek a terhek. A tabuk, titkok esetében NEM feltétlenül MAGÁT a TITKOT kell elmesélni. Elegendő a saját fájdalmat, esetleges csalódottságot, nehézséget a témával kapcsolatban átbeszélni, annak érdekében, hogy a szégyenérzet megszűnhessen. Ha megszűnik a szégyenérzet, tud jönni a baba, mert megszűnik a férfi azonosulása a felmenőivel. S önmagát tőlük függetlennek tudja kezelni. Már nem úgy áll hozzá, hogy nálunk pl. a Smith családban a férfiak ilyenek és így én is ilyen vagyok, hanem a következőképpen: a Smith család felmenői ilyenek voltak, de rám ez nem vonatkozik.  

Lehet segíteni a férfiaknak az önértékelésük megerősítésében. Segíthetünk például s szeretetnyelvük szerinti támogatásban, pl. a dicsérettel.

A rendszeres odafigyelő meghallgatással.

Segíthetjük a kapcsolaton belüli erőteljes női erőnk háttérbeszorításával bizonyos helyzetekben. Te hogyan tudnád támogatni társad sejtjeit? A Vár rád a Baba új programján válaszokat kaphatunk arra, mivel tudnád támogatni a párodat. Új program: Így erősítsd hímivarsejtjeit párodnak - a Babáért

E témához kapcsolódó történetet olvashatunk a Vár rád a Baba program 46. babájánál, a történetet ide kattintva olvashatod el.

Minden hónapban programokon, előadásokon vehetsz részt a gyermekáldás témában ide kattintva olvashatsz róluk.

Petre Veronika vagyok, perinatális szaktanácsadóként segítem a hozzám fordulókat a sikeres gyermekáldásban. Több száz baba érkezett a Vár Rád a Baba program segítségével. 

A baba nem érkezése, a csúnyán nevezett meddőség oka sok mindentől függhet, de mindezek ellenére mégis található rá megoldás, erről olvashatunk a felsorolt történetekben. A történetekkel azt szeretném megmutatni, hogy mindig van remény!

A babára váró nőknél diagnosztizált különböző erősségű nőgyógyászati, meddőségi tünetek, betegségek ellenére mégis sikerült a babaáldás.

Az összes történetben az a közös, hogy a leendő édesanya utánament és érzelmi, lelki szinten is foglalkozott magával, önismereti munkában vett részt, és képes volt esetleges hiányain túllépni. 

Petre Veronika

Perinatális szaktanácsadó 

Az írás egésze vagy részletei csak a szerző engedélyével használható fel vagy közölhető máshol.