Készen állok az anyaságra?

47. Gyermek a Vár Rád a Baba programban

Hogy ténylegesen valóban készen áll-e az ember a gyermek érkezéséhez, azt csak a próba mutathatja meg. Elméletben nehezen mondhatnánk meg, hogy amikor majd elkezdem várni a babát, elsőre sikerülni fog-e, sokadikra sikerül-e, vagy más kategóriába tartozok. Bár ugyan előre nincs rá válasz, de azért érezhető a hozzáálláson, hogy bátran megyek neki, bizonytalankodok, vagy éppen szorongással telve.

Egy újabb téma lehetne az elvárásokkal való hozzáállás. Azt akarom, hogy most, hogy így-úgy jöjjön a baba, hogy ekkor és ekkor, ilyen baba legyen stb, mind nem tesznek jót a folyamatnak. A baba nem mindig tud ennyi mindennek megfelelni, és mindezek megnehezíthetik a baba érkezését, a tapasztalatom szerint sokszor messzire nyújtva a rá való várakozás szakaszát.

A készen állok-e a gyermekáldásra kérdéskörben nagyon sokszor hamar áttörés következhet be:

Ha bizonytalankodva, de nem konkrétan szorongással, félelemmel kezd bele az ember a baba érkezéséhez való felkészüléshez, a tapasztalatom szerint mindez egy kis zárlatot eredményezhet, de nem feltétlenül tart hosszú ideig. A csalódottság abban, hogy hónapról hónapra csak várakozunk és nem jön a baba nem feltétlenül az elbizonytalanodást erősíti, hogy tényleg valóban jó ötlet már őt fogadni, hanem inkább átfordíthatja egy pozitív lendületbe. A baba nem érkezése néha egy belső dühöt alakít ki a nőben – ezúttal itt a düh szükségesnek és pozitívnak számít. Ami például így hangozhat: „– Még hogy nekem ne lenne babám?! Igenis szeretném, hogy legyen a szorongás mellett is, sőt már-már akarom. S huss a bizonytalanság átalakul, elmúlik, a baba pedig megérkezik.

Így járt Tas baba anyukája is. Bizonytalansága miatt keresett meg, melyeket átbeszélgettünk, és nemsokára meg is érkezett a baba, a történetet ide kattintva olvashatod el.

Minden hónapban programokon, előadásokon vehetsz részt a gyermekáldás témában ide kattintva olvashatsz róluk.

Petre Veronika vagyok, perinatális szaktanácsadóként segítem a hozzám fordulókat a sikeres gyermekáldásban. Több száz baba érkezett a Vár Rád a Baba program segítségével. 

A baba nem érkezése, a csúnyán nevezett meddőség oka sok mindentől függhet, de mindezek ellenére mégis található rá megoldás, erről olvashatunk a felsorolt történetekben. A történetekkel azt szeretném megmutatni, hogy mindig van remény!

A babára váró nőknél diagnosztizált különböző erősségű nőgyógyászati, meddőségi tünetek, betegségek ellenére mégis sikerült a babaáldás.

Az összes történetben az a közös, hogy a leendő édesanya utánament és érzelmi, lelki szinten is foglalkozott magával, önismereti munkában vett részt, és képes volt esetleges hiányain túllépni. 

Petre Veronika

Perinatális szaktanácsadó 

Az írás egésze vagy részletei csak a szerző engedélyével használható fel vagy közölhető máshol.